Kulttuurien kohtaaminen Tapulin kirjastossa


Järjestimme yhteistyön merkeissä Tapulin kirjaston kanssa somalialaisen illan. Ei voi muuta kuin ihailla millainen yhteisöllisyys sielä vallitsi. Olimme keskustelleet kirjaston työntekijöiden kanssa ja kysyneet heiltä mitä toiveita heillä olisi. Teimme myös työjaon. Me opiskelijat vastaisimme mm. esityksestä, teltasta sekä yleensäkin mikä liittyi illan ohjelmaan. Kirjasto taas vastasi tarjoiluista ja musiikista. Tapahtumassa kirjasto tarjosi herkullisia somalialaisia sambuusoja, jotka he olivat itse valmistaneet. Kuka tahansa, joka on joskus tehnyt sambuusat tietää, miten työlästä ne ovat 😊

Kirjaston työntekijät olivat etukäteen kutsuneet Tapulin ja lähialueen asukkaat viettämään iltaa. Edellisenä päivänä haimme kirjaston työntekijän kanssa tarvikkeet Laureasta. Tapahtuma alkoi teltan rakentamisella. Se ei ollut niin helppo kuin kuvittelimme ja siinä vierähti muutama tunti. Onneksi olimme varanneet siihen aikaa.

Vihdoin saadessamme teltan pystyy, saapuivat jo ensimmäiset vieraat. Hetkessä kirjasto oli muuttunut somalialaiseksi olohuoneeksi. Teltassa voi rennosti istua, keskustella ja se tuntui kotoisalta. Siellä viihtyivät niin aikuiset kuin lapsetkin. Aika nopeasti kirjasto alkoi täyttymään ja sitä ei meinannut tunnistaa kirjastoksi. Ääntä, keskustelua ja lasten iloista naurua kaikui koko kirjastossa.

Aloitimme illan esittelemällä itseämme ja illan aihetta. Sen jälkeen päästiin aiheeseen elikkä somalialaiseen kulttuuriin. Kerroin yleisesti Somaliasta ja taustalla pyöri video somalialaisesta kulttuurista. Esitys kesti n.45 minuuttia ja se toimi avauksena keskustelulle. Vieraita kiinnosti paljon mm. naisten asema Somaliassa ja yleensäkin naisiin liittyviä kysymyksiä tuli paljon. Myös millaista elämä siellä on tällä hetkellä. Siihen en osannut vastannut kuin puheiden kautta saadun tiedon mukaan. Oli hienoa myös huomata, että vieraat toivat esille ennakkoluulot ja rasismi, jotka erityisesti liittyvät somalialaisiin. Moni myös kertoi, että ei ole minkäänlaista kosketusta somalialaisiin ja ainoa mistä saavat tietoa on media. Usein tämä median näyttämä kuva somalialaisista ei ole myöskään kovin positiivinen. Heitä kiinnosti tietää enemmän tästä kulttuurista.

Yleisöä myös kovasti kiinnosti minun sopeutuminen Suomeen ja millä tavalla minuun sekä esim. huiviini suhtaudutaan esimerkiksi työpaikoilla. Olin yllättynyt miten avoimesti ja positiivisesti asiat kysyttiin myös vaikeat. Illan aikana huomasi, että tällaisille erilaisten kulttuurien kohtaamiselle on tarvetta. Tämäkin ilta toi yhteen ihmisiä, jotka eivät muuten kohtaisi tai juttelisi.

Iltaan osallistujien keskuudessa nousi selkeästi toive pitää tällaisia kulttuuri-iltoja enemmän. Muutaman kanssa myös vaihdettiin yhteistiedot mahdollisesta yhteistyöstä. Oli hienoa huomata, että on tarvetta kulttuurien väliselle kohtaamiselle ja keskustelulle. Se mitä pitää itsestäänselvyytenä on toiselle uutta ja tuntematonta. Yhteistyön tekeminen kirjaston kanssa sujui mutkattomasti ja oli hienoa tehdä sitä. Yhteistyöstä teki hedelmällisen sen, että kirjasto on neutraali maaperä, jonne kuka tahansa voi astua sisään. Se on oiva kohtaamispaikka tällaisille tapahtumille. Toivotaan, että jatkossakin järjestetään tämänkaltaisia tapahtumia.

Koimme, että illasta oli paljon hyötyä. Oli hienoa nähdä, miten ennakkoluulottomasti ihmiset ottivat kontaktia toisiinsa. Tämä projekti ei tuntunut yhtään koulutehtävältä. Se oli mukava ja sitä oli mahtava tehdä antautumisella.

Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelija Amina

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aistien puuhaa Keravan Me-talolla 2/4

Ystävänpäivän Aistien-tila ja laskiaisrieha

Aistien-puuhaa Keravan ME-talolla 1/4